Rabu, 22 Juni 2011

Rolade Kacang Hijau

Bahan:
Kacang Hijau (direndam, direbus, dan dihaluskan)  1/4 kg
Margarine 3 sdm
Penyedap rasa sapi/ayam 1/2 – 1 bungkus
Tepung kanji 6 sdm
Putih telur rebus (diiris halus) 1/3 gelas
Wortel (diiris halus) 2 buah
Seledri (diirris halus) 2 batang
Telur 6 butir
lada, pala, bawang putih ( dihaluskan) 1 buah
Bawang merah (diiris) 2 siung

cara membuat :
1. Bawng merah dan bawang putih ditumis dalam margarine sampai layu, masukkan penyedap, wortel, putih telur, daun bawang, seledri, lada, pala
2. masukkan sedikit air dan kacang hijau
3. Lalu masukkan kanji dan 1 butir telur kocok
4. Buat 5 dadar dari 5 butir telur
5. Tuang 1/5 adonan kacang hijau tadi ke dalam 1 dadar telur, gulung, dan bungkus dengan plastik, ikatlah dan seterusnya. kukus sampai masak.
Siap dihidangkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites